معرفی دانشکده - دانشکده حکمرانی governance
معرفی دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران
معرفی دانشکده
دانشکده حکمرانی با رویکردی نوآورانه در آموزش میانرشتهای و مسئلهمحور، در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ در دانشگاه تهران تأسیس شد. این دانشکده با مأموریت «پرورش دانشمندان، رهبران و حکمرانان خردمند با تأکید بر توسعه توانمندیهای فنی و عقلانیت مبتنی بر اخلاق و عدالت اجتماعی» فعالیت خود را آغاز کرد تا با بهرهگیری از علوم تخصصی، به مسائل و چالشهای جامعه از طریق رویکردی میانرشتهای پاسخ داده شود. دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، با هدف توسعه مطالعات تخصصی حکمرانی، برای استفاده از ظرفیتهای علمی گوناگون، پژوهش در مورد مسائل کشور و مطالعه و ارائه راهکار در سطوح گوناگون ملی و فراملی طراحی و ایجاد شده است. منظور از ظرفیتهای علمی گوناگون، جامعهشناسی، مدیریت، روانشناسی، اقتصاد، علوم سیاسی یا حتی پزشکی، مهندسی علوم پایه، علوم زیستی، کشاورزی و محیطزیست است که دستاوردهای ارزشمندی دارند و به طور رایج، بهصورت بدیع و دقیق، به محافل علمی عرضه میشوند؛ درحالیکه کمتر به ساحت خطمشی و عرصه حکمرانی راه مییابند. برای آنکه امور حکمرانی علمیتر شوند، باید بتوان از ظرفیتهای علوم گوناگون استفاده کرد؛ درحالیکه گاهی این دستاوردها به حدی متنوع و تخصصی میشوند که امکان احاطه بر آنها در دورههای حکمرانی و تسلط دورهای احزاب سیاسی گوناگون، وجود ندارد.
ضرورت و اهمیت دانشکده حکمرانی
خطمشیگذاری و حکمرانی خوب و متعالی راهی بهسوی رشد پایدار و توسعه عادلانه، پاسخگویی و پاسخ خواهی، شفافیت، مشارکت آگاهانه و اعتماد عمومی است. درعینحال، شرایط خطمشی عمومی برای ایجاد نتایج مطلوب به طور چشمگیری تغییر کرده است. چالشهای خطمشی معاصر بسیار فراتر از محدودیتهای سنّتی بخش عمومی و محدودیتهای دولت-ملت است. آنها طیف وسیعی از متغیرهای مذهبی، قومی و تاریخی، اقتصادی و سیاسی را شامل میشوند که تعداد بیشتری از ذینفعان و مؤلفهها در حوزههای محلی، ملی، منطقهای و بینالمللی را شامل میشود. این وضعیت نیازمند برند جدیدی از خطمشیگذاران و هدایت گران است که از همه بخشهای جامعه برگرفته شده و آموزش دیدهاند تا از منظر بینرشتهای و بینالمللی به مسائل نگاه کنند.
اهداف دانشکده حکمرانی
در راستای دستیابی به چشمانداز و مأموریت دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران، اهداف زیر را نیز رصد میکند:
- پرورش حکمرانان تراز انقلاب اسلامی ایران.
- ترویج رویکردهای علمی حکمرانی و تعالیگرایی در لایههای گوناگون حکمرانی جمهوری اسلامی ایران
- ارتقای اکوسیستم حکمرانی کشور در سطوح فراملی، ملی و منطقهای و در بخشهای تخصصی گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و آموزشی کشور.
- ارتقای سطح عقلانیت، دانش و مهارت حکمرانی در کشور
- شناسایی مسائل حکمرانی کشور و کمک به نهادهای حاکمیتی برای حل آنها
- تقویت زبان میانرشتهای در حوزه حکمرانی
- مستندسازی تجارب و دانش حکمرانان در عرصههای گوناگون جمهوری اسلامی ایران
- ارزیابی عملکرد منتقدانه و منصفانه نهادهای حاکمیتی برای بهبود عملکرد و درسآموزی از تجارب موفق و ناموفق.
چشمانداز دانشکده حکمرانی
چشمانداز دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران «پیشتازی در ترویج و توسعه عقلانیت، دانش و مهارت حکمرانی برای دستیابی به مرجعیت علمی و تعالی در اداره و حکمرانی» است. دانشکده با هدف تقویت جایگاه علمی خود در عرصههای ملی و بینالمللی و همکاری با مراکز علمی معتبر جهان فعالیت میکند.
شعار دانشکده حکمرانی
شعار دانشکده حکمرانی، «دانشکدهای برای ایران» است و با هدف ایجاد کشوری بهسوی مدینه فاضله و تحقق چشماندازی ناظر بر برخورداری مردم از امنیت کامل، کامیابی اقتصادی، رفاه نسبی شهروندان، مشارکت آگاهانه با رویکرد دموکراسی قوی و بهرهبرداری صحیح از منابع و حفاظت از محیطزیست کشور، جهت ذخیره آن برای نسلهای آینده، طراحی و تأسیس شده است.
رشتههای تحصیلی دانشکده حکمرانی
در سال 1402، دانشکده حکمرانی موفق به تدوین و تصویب 9 رشته جدید در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری شد که در ادامه فهرست شدهاند. علاوه بر این، رشته آینده پژوهی نیز در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در این دانشکده ارائه میگردد. همچنین، رشتههای دیگری در حال بررسی و تصویب هستند.
رشتههای کارشناسیارشد:
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی آب
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی آموزش
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی اقتصادی
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی انرژی
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی جمعیت و خانواده
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی علوم زیستی و سلامت
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی علم، فناوری و نوآوری
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی کشاورزی و منابع طبیعی
- دوره کارشناسیارشد حکمرانی محیطزیست
- دوره کارشناسیارشد آیندهپژوهی
رشتههای دکتری:
- دوره دکتری حکمرانی آب
- دوره دکتری حکمرانی آموزش
- دوره دکتری حکمرانی اقتصادی
- دوره دکتری حکمرانی انرژی
- دوره دکتری حکمرانی جمعیت و خانواده
- دوره دکتری حکمرانی علوم زیستی و سلامت
- دوره دکتری حکمرانی علم، فناوری و نوآوری
- دوره دکتری حکمرانی کشاورزی و منابع طبیعی
- دوره دکتری حکمرانی محیطزیست
- دوره دکتری آیندهپژوهی
موضوعات راهبردی دانشکده حکمرانی
موضوعات استراتژیک دانشکده حکمرانی دانشگاه تهران بر پایه ارتقای آموزش، پژوهش و تعاملات میانرشتهای با هدف تقویت نظام حکمرانی کشور تدوین شده است. در حوزه آموزش، دانشکده به دنبال توسعه برنامههای میانرشتهای و تقویت رویکرد موردکاوی است که دانشجویان را برای مواجهه با مسائل پیچیده حکمرانی آماده میکند. پژوهشهای نوآورانه و کاربردی نیز بخش مهمی از راهبردهای دانشکده است که با هدف حل مسائل ملی و بینالمللی و تأمین نیازهای سیاستگذاری انجام میشود. تعامل مؤثر با صنعت و نهادهای حکومتی از دیگر اولویتهاست که با ایجاد ارتباطات سازنده، دانشکده را به پلی میان نخبگان علمی و تصمیمگیران تبدیل میکند. تأثیرگذاری اجتماعی از طریق تقویت و توسعه مراکز وابسته به دانشکده برای نقشآفرینی فعال در سطح ملی و بینالمللی، از دیگر موضوعات کلیدی استراتژیک دانشکده حکمرانی است.
محورهای فعالیتهای دانشکده حکمرانی
این دانشکده با اهتمام به تأسیس آزمایشگاه خطمشی و حکمرانی، اندیشکده حکمرانی، مرکز حل تعارضات حکمرانی، سیستم نظارت هوشمند بر عملکرد واحدهای گوناگون دانشکده حکمرانی، مرکز خطمشی پژوهشی و داشبورد خطمشی، کانون ارزیابی و توسعه حکمرانی، مرکز حکمرانی سنجی، سیستم پشتیبان حکمرانی، مرکز آموزشهای آزاد حکمرانی، مرکز آیندهپژوهی و رصدخانه حکمرانی و دارالقرآن دانشکده حکمرانی تلاش دارد مجموعه فعالیتهای خود را بهموازات آموزش و پژوهش بهصورت متمرکز و سازماندهی شده با مسئولیت مشخص هر یک از اعضای هیأتعلمی در مراکز فوق به پیش برد.
میثاق اعضای هیأت علمی دانشکده حکمرانی
- ما به پرورش رهبرانی متعهد و خردمند در حوزه حکمرانی پایبندیم که با خداباوری، مرگآگاهی، اخلاقمداری، تعهد، عدالت و دانش تخصصی، جامعه را در مسیر پیشرفت و آبادانی هدایت کنند.
- در تمامی فعالیتهای آموزشی و پژوهشی، ما به رعایت بالاترین استانداردهای حرفهای، علمی و اخلاقی متعهدیم. صداقت، شفافیت و مسئولیتپذیری محور اصلی فعالیتهای ما هستند و تلاش میکنیم تا محیطی مبتنی بر اعتماد و احترام متقابل ایجاد کنیم.
- ما به ایجاد و تقویت همکاریهای میانرشتهای برای حل مسائل پیچیده حکمرانی اعتقاد داریم. با همکاری نزدیک با رشتههای گوناگون، به دنبال توسعه رویکردهای چندوجهی برای پاسخگویی به چالشهای جامعه هستیم.
- نوآوری جزء اصول اساسی ماست و به مسائل با دید فرصت مینگریم. ما در جستجوی راهکارهای خلاقانه برای ارتقای حکمرانی و بهبود زندگی اجتماعی مردم سرزمینمان هستیم و همواره در تلاشیم تا دستاوردهای علمی و فناوریهای جدید را به کار گیریم.
- ما مردم را ولینعمت خود میدانیم و متعهد به خدمت به جامعه هستیم. تمامی پژوهشها، آموزشها و مشاورههای ما بر مبنای نیازهای واقعی جامعه و منفعت عامه صورت میگیرد و هدف اصلی ما بهبود کیفیت زندگی مردم در اقصینقاط کشور است.
- اعضای هیأت علمی دانشکده ما از بهترین دانشگاههای ایران و دنیا انتخاب شدهاند و ما به رشد مستمر اخلاقی، فردی و حرفهای متعهدیم و با پیگیری مرزهای دانش حکمرانی، تلاش میکنیم تا همیشه در بالاترین سطح علمی و آموزشی قرار داشته باشیم و در مقوله حکمرانی، سرآمد و جریانساز باشیم.