اندیشکده حکمرانی - دانشکده حکمرانی governance
مراکز وابسته دانشکده
اندیشکده حکمرانی
اندیشکده یا کانون تفکر یا اتاق فکر به سازمان، مؤسسه، شرکت یا گروهی گفته میشود که کار هدایت پژوهش را انجام میدهند و درگیر مسائل گوناگونی چون خط مشی گذاریهای اجتماعی، راهبرد سیاسی، اقتصادی، علمی، یا موضوعات مربوط به فناوری یا خط مشی های تجاری یا حتی توصیههای نظامی هستند. در دنیای کنونی نوعی سازمان ویژه برای تفکر و پژوهش در حوزۀ خط مشی سازی، تصمیمسازی و تولید ایده، مطالعات میانرشتهای وجود دارد که بر اصل جمعاندیشی و ایدهپردازی استوار است. این مراکز در اصطلاح به Think Tank معروفند که در ادبیات تخصصی فارسی معادل هائی مانند: اتاق فکر- هیئتهای اندیشه ورز - اندیشکده - اندیشگاه و پژوهشگاه دارند.
اندیشکده حکمرانی دانشگاه تهران مانند سایر اندیشکده های حکمرانی در ایران و جهان به عنوان یک اندیشکده دانشگاهی تمرکز ش بر مقوله حکمرانی و ساز و کار آن در کشور خواهد بود. مطالعه و بررسی دقیق ادبیات نظری مرتبط، فراگیری چارچوب و مبانی، شناخت مسائل و معضلات کشور و ارائه مشاوره ها و راه حل های سیاستی دانش بنیان مبتنی بر اقتضائات بومی و نهایتاً پیگیری خطمشیهای پیشنهادی تا حصول نتیجه، می تواند روال کاری اندیشکده در امر خطمشیپژوهی باشد.
داشتن نگاه خط مشی گذاری و نه سیاسی به مسائل یکی از موضعات کلیدی است و همکاری تنگاتنگ در سطوح خط مشی گذاری کشور با نهادهای مؤثر همچون دفتر مقام معظم رهبری، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی (اعم از کمیسیون ها، مرکز پژوهش های مجلس و نمایندگان محترم)، دولت و وزارتخانه ها و سازمان های دولتی، نهادهای انقلابی و دستگاههای زیر نظر رهبری معظم انقلاب، و سایر اندیشکده های داخلی و بینالمللی بسیار مهم است.
ذلشتن نگاه میان رشته ای و چند رشته ای به عارضه ها و ابتنای راهحلها بر همین رویکرد از سویی و ارتباط مؤثر با دانشگاه و مجامع علمی داخلی و خارجی باعث می شود که نخبگان متخصص و متعهد به آسانی امکان همکاری و همراهی با اندیشکده را فراهم دیده و در این مسیر ارزشمند دانش خود را با بینش خط مشی گذاری ممزوج کرده و ضمن واقع گرایی، توان خود را در راه پیشرفت و ارتقای کشور به خدمت گیرند. مفاهیم حکمرانی و تنظیمگری در اندیشکده، طی بررسی های دانش بنیان و مشاهدات میدانی در حوزههای متنوعی از خطوط کاری گروههای کاری اندیشکده بسط و توسعه یافته، الگو و ابزار ارزشمندی برای توصیف، تحلیل و در نهایت تجویزهای خط مشی گذاری فراهم می شود.