مرکز آموزشهای آزاد و پژوهش های کاربردی - دانشکده حکمرانی governance
مراکز وابسته دانشکده
مرکز آموزشهای آزاد و پژوهشهای کاربردی
رئیس مرکز: |
حکمرانی (Governance) دانش جدیدی برای اداره دولتها، جوامع و سازمانهاست که از دهۀ 1990 میلادی تاکنون، مجموعۀ نظریهها، رشتهها، کتابها، مجلهها، مقالهها و دورههای آموزشی آن در محافل علمی و حکمرانی جهان به سرعت تولید و فراگیر شده است. حکمرانی دانشی میان رشتهای و چندرشتهای با محوریت ادارۀ امور عمومی یا مدیریت دولتی (AdministrationPublic ) است و از علوم و رشتههای دیگر مانند علوم سیاسی، مدیریت، اقتصاد، حقوق، روانشناسی، علوم اجتماعی و مطالعات توسعه بهره میگیرد. حکمرانی عرصۀ تعامل و مشارکت سه بخش «عمومی/ دولتی»، «خصوصی» و «جامعۀ مدنی/مردم» برای خط مشی گذاری، تنظیم گری و تسهیل گری امور به منظور حل مسائل پیچیده و تحقق اهداف و منافع ملی، توسعه و تعالی جامعه است.
حکمرانی اقتصادی، حکمرانی شرکتی، حکمرانی فناوری و نوآوری، حکمرانی تجاری، حکمرانی انرژی، حکمرانی محیط زیست، حکمرانی آب، حکمرانی داده و دیجیتال، حکمرانی شهری، حکمرانی سلامت، حکمرانی فرهنگی و اجتماعی و حکمرانی آموزش از مهمترین حوزههای حکمرانی هستند.
کشور و تمدن ایران میراثدار حکمت و سنتهای حکمرانی انبیای الهی، ائمه معصوم (ع)، رهبران انقلاب، برخی حاکمان و وزیران خردمند در حکومتهای قبل و بعد از اسلام تا به امروز است. در رویکرد اسلامی، امر اداره و حکمرانی به طور جدی در کانون توجه قرار دارد و پیچیدگی آن تا جایی است که امام علی (ع) از آن به «میدان آزمون و مسابقه رجال» (حکمت 441) تعبیر میکنند. ایشان سعه صدر را لازمۀ ریاست و حکمرانی میدانند (حکمت 176) و میفرمایند: «کسی که بالا رود و به ریاست رسد، باید بر رنج و درد اداره مملکت صبر کند» (غررالحکم، حدیث 3608). گواه این درد و رنج، در چاه گریستنهای آن حضرت است که خود مظهر حکمرانی حقمدار و حکیمانه است. پیامبر اکرم (ص) که مدل مدینه النبی ایشان تجلی کامل حکمرانی اسلامی است، بیمناک از سوء تدبیر و حکمرانی بر امت خویش است (أخافُ عَلَیهم سُوء التَّدبِیرِ). ایران به پشتوانۀ قرنها تاریخ و فرهنگ غنی و غرورآمیز ملی و اسلامی خود و کارنامه درخشان مفاخر علمی خویش در حوزههای مختلف، ظرفیتها و توانمندیهای فراوانی برای تحقق حکمرانی خردمندانه و تعالیگرا در سطوح ملی، منطقهای و سازمانی دارد.
دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی کشور با تأسیس دانشکده حکمرانی به دنبال ارتقای ظرفیتهای دانشی، پژوهشی و انسانی کشور به منظور افزایش کارایی و اثربخشی نظام حکمرانی است. در این راستا، «مرکز آموزشهای آزاد و پژوهشهای کاربردی» دانشکده حکمرانی آمادگی دارد که در زمینههای زیر با نهادها، وزارتخانهها، دانشگاهها، مؤسسات و سازمانهای مختلف همکاری نماید:
- برگزاری دورههای آموزشی یکسالۀ MPA و DPA حکمرانی برای اولین بار در کشور
- برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت در رشتهها و موضوعات مختلف حکمرانی
- انعقاد تفاهم نامههای همکاری آموزشی و برگزاری همایشها و کنفرانسهای ملی و بینالمللی
- انجام پژوهشهای کاربردی برای سازمانها، نهادها و شرکتها در حوزههای مختلف حکمرانی