مرکز ملی تعالی حکمرانی - دانشکده حکمرانی governance
مراکز وابسته دانشکده
جایزه ملی تعالی حکمرانی
دانشکده حکمرانی با ایجاد مرکز ملی تعالی حکمرانی که شامل دبیرخانه جایزه ملی تعالی حکمرانی است در تلاش است تا سازمان ها و نهادهای حاکمیتی را به ارزشیابی عملکرد دوره ای تشویق کند تا با رویکرد تعالی محور عملکردشان به طور مستمر ارزشیابی و رصد شود و بر اساس عملکرد موجود و افق های پیش رو برنامه های اصلاحی و پیشنهادهای بهبود تعالی حکمرانی در عرصه های گوناگون شکل گیرد.
زیرا ارزشیابی، سنتی ارزشمند است و طراحی سیستم برای ارزشیابی عملکرد دورهای حکمرانی (ساعد حکمرانی)، از ارزش ویژهای برای تحقق دموکراسی و قانونسالاری برخوردار است.
بنابراین، جوامع پیشرفته، بهویژه جوامعی که مشتاق توسعۀ دموکراسیاند، مترصد توسعۀ ابزارهای مناسب برای ارزشیابی مستمر عملکرد دولتمردان خود بوده، این مهم را ازجمله مهمترین حقوق خود میدانند.
آشکار است که جدیترشدن ارزشیابیها، مقدمة جدیترشدن قلمرو نظارت عامۀ مردم و دستیافتنیتر شدن دموکراسیها است. در همین امتداد، طراحی «سیستم ارزشیابی عملکرد دورهای حکمرانی» در بخش قوۀ مجریه (دولت) بسیار حائز اهمیت است؛ سیستمی که بتواند قضاوت صحیح و سالم را امکانپذیر سازد.
نکتۀ بسیار مهم آن است که گرچه در حالت کلی، مقولههای مورد ارزشیابی در این سیستم به طور نسبی ثابت بوده و حتی میتوان ادعا کرد که مجموعۀ معیارهای ارزشیابی عملکرد، جهانشمولاند، ولی بخش مهم و قابلتوجهی از شاخصهای ارزشیابی عملکرد حکومتها و دولتها، از شعارهای آنان قابلدستیابیاند؛ شعارهای انتخاباتی، شعارهای تبلیغاتی و حتی شعارهای آرمانی در متون قانون اساسی.
برای نمونه، میتوان بسیاری از شاخصهای ارزشیابی عملکرد هر حکومت یا کشور هدف را میتوان از تحلیل محتوای قانون اساسی آن کشور استخراج کرد؛ برای مثال، جهت اخذ شاخصهای ارزشیابی عملکرد حکومت ایالات متحده، میتوان به قانون اساسی آن کشور مراجعه کرد.
در هر کشور و در هر حوزۀ تمدنی، نظریههایی دربارۀ عدالت شکل میگیرند و پذیرفته میشوند که به شدت بافتار فلسفة سیاسی آن کشور یا تمدن را تحتتأثیر قرار میدهند. این نظریهها به طور ضمنی یا صریح، مبنای قضاوت دربارۀ اهتمام دولتها و حکومتها به عدالت اجتماعی تلقی میگردند. برای مثال، اگر در کشور ما، نظریۀ عدالت حقمدار مبنای قضاوت قرار گیرد، عملکرد دولت در ایجاد امنیت سیاسی، رفاه اقتصادی، آگاهی فرهنگی، و سلامت و کارآمدی اداره، مورد ارزشیابی واقع میشود.
جایزه تعالی حکمرانی ضمن نهادینه سازی امر ارزشیابی در سازمانهای حاکمیتی منافع ان را در کوتاه مدت و بلند مدت نصیب حکمرانان و آحاد جامعه می کند و ضمن معرفی بهترین الگوهااف زمینه آموزش حکمرانی توسط حکمرانان مجرب در دوره های کاربردی را نیز فراهم می کند و به نوعی مدیریت دانش در عرصه حکمرانی با ایجاد یک بانک اطلاعاتی از تجارب موفق کشور و تحلیل عمیق تجارب ناموفق تک تک سازمان های مورد ارزیابی را با رویکرد بهبود مستمر به سمت تعالی در عرصه های گوناگون سوق می دهد.